Tuse convulsiva la copii

Tuse convulsiva la copii

           TuseconvulsivaTusea convulsiva (tusea magareasca) este o boala infectioasa, cauzata de bacteria Bordetella pertussis, localizata la nivelul cailor respiratorii. In momentul in care aceasta se multiplica, lezeaza mucoasa si da nastere simptomelor incomode ale bolii.

        Boala se transmite pe cale aeriana sau prin intrarea in contact cu obiecte contaminate de catre o persoana infectata cu bacteria responsabila pentru aceasta boala. In momentul in care copilul sta in preajma unei persoane care tuseste sau atinge obiectele cu care aceasta mananca sau bea si pune apoi mana la gurita, contracteaza bacteria si risca sa faca boala. Izvorul de infectie il constituie bolnavul de tuse convulsiva, care este contagios timp de 6 saptamani de la inceputul bolii. Simptomele tusei convulsive nu isi fac imediat aparitia dupa infectare. Poate dura si 3 saptamani pana cand primele semne de tuse apar la copil. Debutul este in general bland, cu simptome asemanatoare guturaiului si se agraveaza pe masura trecerii timpului.

Primele simptome de tuse magareasca sunt:

  • rinoree
  • congestie nazala
  • stranut
  • ochi rosii si lacrimosi
  • febra usoara
  • stare letargica
  • tuse uscata

      Dupa aproximativ o saptamana de la debut, simptomele incep sa se inrautateasca. Mucusul se acumuleaza in interiorul cailor respiratorii si declanseaza episoadele incontrolabile si chinuitoare de tuse.

      Crizele severe si indelungi pot provoca:

  • varsaturi;
  • extenuare;
  • inrosirea sau invinetirea fetei;
  • tuse spastica, severa, persistenta si zgomotoasa, obositoare pentru copil.


       Copilul nu trebuie sa treaca obligatoriu prin toate aceste simptome. Indiciul cel mai clar, care trebuie sa te trimita rapid cu copilul la medic, este felul in care se manifesta tusea: zgomotoasa, cu suieraturi la respiratie, iritanta si cu episoade paroxistice.

       Tusea magareasca creste riscul aparitiei pneumoniilor, in special la copilasii cu varsta sub 5 anisori.

       Tratamentul tusei convulsive este prescris de medic, care mai intai consulta copilul si il supune unui exudat faringian (un test de saliva care indica prezenta bacteriei in organism). Fiind vorba de o infectie bacteriana, tusea magareasca se trateaza cu antibiotice. Doar aceste medicamente reusesc sa distruga bacteria cauzatoare de boala si sa ajute la recuperarea rapida a organismului copilului.

       Medicamentele pentru raceala si gripa sunt foarte putin eficiente in tusea magareasca, contribuind doar la ameliorarea simptomelor bolii, insa nu vindeca complet acest tip de tuse. La varste mici, medicii recomanda internarea copiilor in spital si monitorizarea lor atenta, pentru prevenirea complicatiilor.