Pneumonie

    pneumoniePneumonia este o stare patologica inflamatorie a plămânilor care afectează în primul rând micile cavități cu aer cunoscute sub denumirea de alveole. De obicei, este cauzată de o infecție cu virusuri sau cu bacterii și, mai rar, de alte microorganisme, de anumite medicamente și de alte afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune. Simptomele tipice includ tuse, durere în piept, febră și respirație grea. Instrumentele de diagnosticareinclud radiografia și cultura sputei.    

   Pentru prevenirea anumitor tipuri de pneumonie sunt disponibile vaccinuri. Tratamentul depinde de cauza subiacentă. Pneumonia bacteriană presupusă se tratează cu antibiotice. În cazul în care pneumonia este gravă, persoana afectată este, în general, internată în spital.
   

     Examinarea fizică poate descoperi uneori presiune sanguină scăzută, ritm cardiac rapid sau saturație de oxigen scăzută. Ritmul respirator poate fi mai rapid decât cel normal, iar acest lucru se poate manifesta cu o zi sau două înainte de alte semne. Toracelui poate părea normal la examinare, însă poate prezenta o expansiune scăzută pe partea afectată. Zgomotele respiratorii aspre provenite din căile respiratorii mai largi, transmise prin plămânul inflamat, sunt calificate drept respirație bronșică, și se aud la auscultația cu stetoscopul. Ralurile crepitante (ralurile) se pot auzi în zona afectată în timpul inspirației. Percuția poate fi estompată pe plămânul afectat, iar rezonanța vocală mai degrabă crescută decât scăzută deosebește pneumonia de revărsatul pleural.

    Măsuri preventive. Renunțarea la fumat și reducerea poluării aerului din interiorul locuințelor, cum ar fi în cele în care se gătește cu foc de lemne sau băligar, sunt două măsuri recomandate. În cazul persoanelor adulte sănătoase, fumatul pare să constituie singurul factor major de risc pentru pneumonia pneumococică. Igiena mâinilor și acoperirea gurii atunci când se tușește pot reprezenta, în egală măsură, metode preventive eficiente. Purtarea măștilor chirurgicale de către persoanele bolnave poate împiedica răspândirea bolii.
   Tratarea corespunzătoare a bolilor subiacente poate reduce riscul îmbolnăvirii de pneumonie. La copiii sub 6 luni, alăptarea exclusivă la sân reduce atât riscul de îmbolnăvire, cât și severitatea bolii.
   Testarea femeilor însărcinate pentru depistarea streptococului de grup B și Chlamydia trachomatis și administrarea tratamentului cu antibiotic, dacă este necesar, reduc incidența cazurilor de pneumonie la sugari; măsurile de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil pot fi și ele eficiente. La nou-născuți, aspirarea lichidului amniotic contaminat cu meconiu din gură și din gât nu a indicat o reducere a ratei îmbolnăvirilor de pneumonie de aspirație, dar poate provoca leziuni, astfel că, în majoritatea cazurilor, această procedură nu este indicată. La persoanele în vârstă, igiena orală corectă poate scădea riscul îmbolnăvirii de pneumonie de aspirație.