Encefalita este o inflamatie a creierului care se realizeaza de obicei in urma unei infectii virale. Cand creierul se inflameaza, devine mai mare de volum si iritat, circulatia normala a sangelui este alterata, conducand la simptome precum: confuzia, febra si cefaleea (durerea de cap severa). Encefalita este o boala destul de rara.
Simptome - Simptomele primare sunt febra, cefaleea (durerea de cap severa) si confuzia.
Alte simptome care pot apare sunt:
- sensibilitate anormala la lumina (fotosensibilitate)
- greata si varsaturi
- rigiditatea cefei si a spatelui
- lipsa energiei, incetineala (letargie)
- ameteala.
Se pot observa si simptome mai grave, care includ:
- convulsii sau tremor
- schimbari ale personalitatii
- pierderi ale memoriei
- dificultati la invatare si in intelegere
- neliniste, nervozitate
- vorbire confuza
- halucinatii, care reprezinta vederea sau auzirea unori lucruri care nu exista la fata locului
- delirul, care reprezinta o schimbare brusca a statusului mental, care conduce la confuzie si la un comportament neobisnuit.
Tratament medical. Tratamentul encefalitei se efectueaza in sectia de terapie intensiva a unui spital. Aici se monitorizeaza indeaproape semnele vitale (tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si nivelul fluidelor corporale). Tratamentul va depinde de simptome si de cauza specifica a encefalitei, daca aceasta cauza poate fi identificata.
Se pot lua masuri si acasa pentru a reduce simptomele prelungite ale encefalitei:
- o nutritie adecvata si respectarea unui program de odihna, pentru a da timp organismului sa se vindece
- respectarea indicatiilor terapeutice in ceea ce priveste ingestia de fluide; uneori, o cantitate prea mare de fluide poate cauza un edem cerebral si poate inrautati simptomele encefalitei
- administrarea de antialgice, ca acetaminofenul sau de antiinflamatoare nesteriodiene, cum ar fi naproxen, ibuprofen, ori aspirina pentru durerile de cap, daca medicul nu a prescris alt antialgic
- pastrarea unei iluminatii scazute daca pacientul e sensibil la lumina
- pastrarea rabdarii in timpul recuperarii; aceasta poate dura cateva saptamani sau luni darmajoritatea se recupereaza complet.