Durerea de spate

Durerea de spate

      durerespateDurerile de spate pot fi de origine musculara, nervoasa, articulara sau osoasa. In functie de regiunea afectata durerile de spate se clasifica in: dorsalgie inferioara si superioara, lombalgie si dureri sacroiliace.
Caracteristicile comune ale acestor tipuri de dureri: pot iradia, sunt cronice cu perioade de acutizare intensa (resimtita ca arsuri sau intepaturi sau uneori cu caracter lancinant, manifestandu-se prin junghiuri si zvacnituri).

      Durerile de spate furnizeaza informatii esentiale despre starea generala de sanatate a organismului. Astfel, cand prezentati o astfel de durere este indicat sa va intrebati care sunt factorii declansatori si sa nu intrati in panica, crezand ca suferiti de o afectiune grava! Chiar daca durerea de spate este brusca si intensa, cu putin noroc aceasta se va manifesta pe o scurta perioada de timp. Va prezentam cateva sfaturi simple pentru remedierea durerilor de spate.

   Compresele. Pe zona afectate se recomanda aplicarea unei comprese cu apa rece, timp de 20 minute. Astfel, un prosop sau o bucata de panza (in sau bumbac) se inmoaie in apa rece, dupa care se aplica pe zona afectata. Din cand in cand compresa este racita.

Se recomanda si masarea zonei afectate cu cuburi de gheata. Astfel, cateva cuburi de gheata sunt infasurate intr-un prosop mai subtire din in sau bumbac; se maseaza zona unde se manifesta durerea timp de 5 minute. Masajul poate fi realizat de mai multe ori intr-o singura zi, insa la un interval de o ora. Gheata este un antialgic natural, care ajuta la ameliorarea inflamatiilor prin constrictia vaselor de sange.

   Tratament medicamentos. Pentru ameliorarea durerilor de spate se recomanda administrarea medicamentelor antiinflamatorii, care contin aspirina, ibuprofen sau naproxen. Timpul de actionare al acestor medicamente este scurt, fapt care conduce la ameliorarea rapida a durerii si inflamatiei. Aceste medicamente nu sunt recomandate persoanelor alergice la substantele active mentionate mai sus; in aceasta situatia se recomanda administrarea de acetaminofen, insa ameliorarea inflamatiei nu va mai fi la fel de eficienta. Solicitati ajutorul medicului de familie pentru a va procura medicamentul util pentru ameliorarea durerii dvs. Exista situatii in care medicamentele eliberate fara prescriptie medicale nu sunt eficiente in ameliorarea durerii, sau pacientul sa necesite un relaxant muscular.

   Repausul. Odihniti-va atunci cand organismul solicita acest lucru!

  Pozitii confortabile pentru spate:

  • intindeti-va cu spatele pe podea, capul sprijinit de o perna si cu genunchii flexati sau cu picioarele ridicate;
  • intindeti-va pe spate, asezati o perna in spatele gatului si o alta intre genunchi.

  Consultul de specialitate. In cazul in care durerea se agraveaza trebuie sa va prezentati la medicul de familie. De asemenea aveti nevoie de ingrijiri medicale cand:

  •  ati suferit un accident de masina minor, sau cand a avut loc un alt eveniment traumatic;
  •  nu va puteti misca picioarele, sau simtiti o amorteala / slabiciune severa;
  •  prezentati tulburari intestinale, dificultati de urinare, sau v-ati pierdut simturile la nivelul zonei abdominale;
  •  pe langa durerile de spate prezentati si febra (am putea fi vorba despre o infectie);
  •  prezentati dificultati locomotorii, mai ales daca aveti artrita sau osteoporoza (ar putea fi vorba despre o fractura).