Colicile

   Colica reprezinta plansetul puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni. Cat de mult plange copilul intr-un mod excesiv sau extrem, este un lucru subiectiv si difera in functie de perceptia celui care il ingrijeste. In orice caz, medicii pun diagnosticul de colica, la un copil in plina stare de sanatate care de mai mult de 3 saptamani, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, cu o intensitate mare, tipica varstei. Este foarte greu de consolat un sugar cu un episod de colica odata ce aceasta a debutat. Colicile
Colicile, ca de altfel si plansul normal, debuteaza de obicei intre 6 si 8 saptamani si dispare in mod treptat de la sine intre 8 si 14 saptamani. De cele mai multe ori, medicii definesc colicile ca fiind un comportament exagerat al plansului.

    Exista date care sugereaza ca acestea sunt rezultatul combinatiei intre temperamentul sensibil al sugarului, mediu si sistemul nervos inca imatur.
Acesti factori pot face sugarul sa planga usor si sa ii fie greu sa se opreasca din plans odata ce a inceput. Pe masura ce cresc acestia isi pot controla mai bine comportamentul de plans. Frecventa si intensitatea episoadelor de plans scad treptat dupa 6-8 saptamani.
Colicile nu sunt legate de starea de sanatate, cum ar fi existenta problemelor digestive. Foarte rar, un plans excesiv diagnosticat initial ca si colica se dovedeste mai tarziu a fi legat de intoleranta la proteinele din laptele de vaca, intoleranta la fructoza, transmiterea de medicamente prin alaptarea la san sau alte probleme de sanatate. De asemenea simptomele temporare, cum ar fi balonarea abdominala, pot agrava episoadele de plans. Fumatul in timpul sarcinii, poate creste riscul de aparitie de colici la sugar.

Simptome

   Voma, diaree, febra, prezenta de sange sau mucus in scaun, nu reprezinta simptomele colicilor. Daca copilul prezinta unul dintre aceste simptome, este recomandata prezentarea la medic.

Trataent

   Tratamentul la domiciliu se refera la oferirea unui confort cat mai bun copilului in situatia colicilor. Acest lucru inseamna implicarea sotului, membrilor familiei sau a altor persoane care pot ajuta mama sa ia o pauza sau plimbarea copilului in aer liber cu caruciorul. Aceste masuri nu vindeca colicile, dar pot sa ajute la rarirea frecventei si micsorarea intensitatii episoadelor de plans. Aceste colici dispar in jurul varstei de 3 luni.


Masurile de confort la debutul colicilor

- raspunsul rapid la plansul sugarului si in mod adecvat, atunci cand acesta plange fie ca ii este foame sau trebuie schimbat. Acest lucru evita supararea exagerata a copilului care in acest caz poate fi impacat mai greu
- sugarul trebuie tinut sa eructeze, mai ales daca balonarea abdominala a fost motivul plansului
- se reduce numarul activitatilor din jurul copilului. Suprastimularea din cauza zgomotului, lumini sau o atentie excesiva pot declansa un episod de plans. Se muta copilul intr-o camera calma si linistita
- se poate face masaj copilului. Majoritatea parintilor fac acest lucru pentru a reduce colicile. Acest lucru nu a fost confirmat prin studii
- se linisteste copilul prin incercarea unei stari cat mai confortabile. Nu trebuie sa ingrijoreze alintarea excesiva a acestuia sau acordarea unei atentii sporite.

   Daca parintii constata ca nu pot avea rabdarea necesara sau le este teama sa nu faca mai mult rau copilului, se iau urmatoarele masuri:
- se lasa copilul in patut sa planga, in timp ce parintele se va calma intr-o alta a camera
- se cere ajutorul altei persoane pentru a prelua atributiile parintelui. In cazul in care nu este altcineva acasa, se cere ajutorul unui prieten.

 

 

Sursa: sfatulmedicului.ro