Astigmatismul

Astigmatismul

     astigmatism Astigmatismul este o boală oftalmologică manifestată printr-o deformarea de cornee care atrage după o refracție defectuoasa a razei de lumină în globul ocular.
        In cazul astigmatismului razele de lumină albă care sosesc la ochi sub formă de raze paralele vor suferi un proces intens si inegal de refracție, cu cât această refracție diferențiată va fi mai mare, cu atât se consideră astigmatismul mai grav. La un om ochiul cu  astigmatism de până la 0,5 dioptrii (1 dpt = f-1) este considerat normal.

    Pe când imaginea în centrul focarului a unei surse de lumină îndepărtate are o formă sferică în cazul ochiului normal, va apărea o imagine sub formă de două linii pe punctul focal în cazul astigmatismului, din cauza refracției diferite a razelor de lumină, cu cât cele două imagini sunt mai îndepărtate una de alta, cu atât gravitatea astigmatismului e mai mare.

     Formele astigmatismului. Sunt forme regulate de astigmatism, când cele două imagini virtuale formate pe retină care pot fi situate la distante diferite între ele după gravitatea bolii, dar imaginile sunt întotdeauna amplasate pe o axă verticală, pe când la formele neregulate imaginile se află în poziția a unui de unghi de 90° sau asezate oblic una față de alta.

     Cauze

   Frecvent bombarea corneei are o formă anormală elipsoidală, această deformare poate determina miopie (vedere scurtă), sau keratoconus sau keratoglobus care apare frecvent la ambii ochi manifestându-se frecvent ca miopie mai rar ca prezbitism (raport femei/bărbați fiind 1:2).
   Practic, toți oamenii au astigmatism. Este vorba de astigmatismul fiziologic (0,50–0,75 dpt), pentru care nu se impune corecție optică, fiind însoțit de o vedere normală. Existând de la naștere, el poate fi însoțit de o ușoară evoluție și se numește congenital. Astigmatismul poate fi și dobândit, unul dintre factorii determinanți fiind intervenția chirurgicală, dar și diverse maladii oculare, precum keratocon, și pterigion.

  Astigmatismul poate fi tratat cu ochelari, lentile de contact sau prin interventie chirurgicala.

    De retinut! 
  Indicatia de purtarea a ochelarilor, lentilelor sau cea de interventie chirurgicala se stabileste in functie de starea de sanatate oculara, capacitatea de refractie precum si modul de viata al pacientului si profesia acestuia (necesitatile oculare ale pacientului). 
  Daca pacientii au keratocon, se pare ca lentilele de contact rigide si permeabile le imbunataesc acuitatea vizuala mai bine decat ochelarii. Daca insa astigmatismul este sever, atunci specialistii le pot recomanda ochelari sau chiar interventie chirugicala.